Grænselandets sange

Mange digtere har beskrevet Sønderjyllands historie og givet os et poetiske indblik i en helt særlig egn i Danmark. Naturen, mentaliteten og historien optager os. Vi har i højskolesangbogen sange som ”Det er så køhnt, det er så dejle”, ”Danskerne findes i mange modeller” og ”Det haver så nyligen regnet”.
I 2020 kunne vi markere 100 året for Genforeningen og vore blikke rettes imod Sønderjylland. Vi vil synge de sønderjyske sange, fortælle historien og glæde os over en hel unik grænseegn, med gensidig respekt og forståelse mellem dansk-sindede og tysk-sindede på begge sider af grænsen.
Vi ved, at sønderjyderne helt siden hertugdømmers tid, har levet med krig og ufred. Voldsomme begivenheder har præget egnen med den store nedtur efter krigsnederlaget i 1864 og den store forløsning efter genforeningen i 1920. Det dansk-tyske grænseland er i dag præget af fred og gensidig forståelse. Der er plads til både dansksindede syd for grænsen som tysksindede nord for grænsen. Et fælles liv - et forbillede for andre grænseegne - som vi i den grad har brug for i en globaliseret verden, hvor grænser har fået en helt ny betydning.
 
 
 
 
 
 
Programmet varer ca. 2 x 45 min. gerne med en kaffepause i midten.
 
Jeg fortæller om de begivenheder, der knytter sig til sangene, om digterne og komponisterne.

Vi skal bruge højskolesangbøger + et klaver. Jeg spiller selv til fællessangen.Skriv til sangforedrag@gmail.com og hør mere.....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 </div
 
<di
Birgitte Hansen | Ringgade 115, 7600 Struer  | Tlf.: 28 404 304 | sangforedrag@gmail.com